Mutlukent Mahallesi 1975. Sok. No: 3/3 Çankaya/Ankara

Endüstri 4.0: Nasıl Keşfettik?

07.03.2019
541
Endüstri 4.0: Nasıl Keşfettik?

Endüstri 4.0, Nesnelerin İnterneti kavramında olduğu gibi yalnızca yeni bir teknoloji olmanın ötesinde üretim ve tüketim yöntemlerinin belirlenmesinde yeni bir yaklaşımdır.

2011 yılında Hannover Fuarı’na katılan Alman sanayicilerce ortaya atılan Endüstri 4.0 (Sanayi 4.0) kavram yalnızca ülkemiz için değil tüm dünya için de yeni bir kavram. Bu yeni kavram, tüm görkemiyle dünya sahnesindeki yerini tartışmalar eşliğinde alıyor ve tartışıldıkça kapsamını genişleterek büyümeye devam ediyor.


Bu yeni kavram, tüm görkemiyle dünya sahnesindeki yerini tartışmalar eşliğinde alıyor ve tartışıldıkça kapsamını genişleterek büyümeye devam ediyor. Endüstri 4.0 kavramı çoktan dünyayı istila etti. Almanya’nın öncülük yaptığı bu akımı Amerika, İngiltere, Çin, Rusya ve pek çok ülke takip ediyor.

Endüstri 4.0 kavramını nasıl keşfettiğimizi anlamak adına, dünden bugüne dek dünya sanayisinin geçirdiği bütün endüstriyel değişim ve dönüşüm periyotlarının kavranması gerekiyor.

Sanayi 1.0 (Endüstri 1.0): İngiltere’de başladı. 18. ve 19. Yüzyılda üretim süreçlerinde buharlı makineler yer almaya başladı. Makineleşmenin artması karlılığı o günün koşulları içerisinde maksimize etti ve sermaye birikiminin artması süreci Sanayi Devrimi olarak adlandırıldı. Sanayi 1.0’ın ana gündem konusu buharlı makineler idi. Sanayi 1.0’ın sonucunda kırsal yerleşmeler kentsel merkezi yerleşim yerlerine kaydı. Batı ile Doğu arasındaki belirgin teknoloji farkı Sanayi 1.0 ile başladı.

Sanayi 2.0 (Endüstri 2.0)Bu dönemde endüstriyel standardizasyon sağlandı. Günümüzde geçerliliğini sürdürmeye devam eden çağdaş üretim yaklaşımının temeli Sanayi 2.0 Devrimi’nde atıldı. Seri imalat bantlarıyla aynı miktar ürünün daha düşük maliyetle üretilebilmesi sebebiyle daha önce sadece belirli seçkin sınıfların ulaşabileceği çoğu endüstriyel ürün daha büyük kitlelere ulaşma şansı yakaladı. 

Sanayi 3.0 (Endüstri 3.0)2. Sanayi Devrimi sırasında standardize edilmiş üretim bantları elektronik devreler ve yazılımlar ile entegre çalışmaya başladı. Bir diğer anlamda, üretim bantları akıllandı.

Sanayi 4.0 (Endüstri 4.0): Üretim bandındaki cihazlar birbirlerinden bağımsız olarak kendi işlerini optimize edebilir ve kendi işini özelleştirebilir hale geldiler. Birbirleri ile de haberleşen ve daha önce insan gücüyle günlük, haftalık, aylık çıkarılabilen raporlar 4.0 sonrasında anlık olarak yapılmakta ve yine anlık karar alınabilmektedir.

Yazan: Utkan BOSTANCI – Guru Akademi

ETİKETLER:
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın
Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: